Kertaa yo-kokeisiin
Uutiset

Sähköisten oppimateriaa­lien edelläkävijä Studeo on myynyt enemmistö­osuutensa saksalaiselle Klett Groupille

Globaali oppimateriaalien kustantaja Klett Group on ostanut enemmistöomistuksen Studeosta. Studeo on luonut menestyksensä kehittämällä ainutlaatuisen palvelun, jossa yhdistyvät laadukkaasti kustannetut oppimateriaalisisällöt, pedagoginen suunnittelu ja Studeon kehittämä teknologia. Yritys on kasvanut kannattavasti, ja vuosittainen liikevaihto on tänä päivänä yli viisi miljoonaa euroa.

Studeo saa vahvistusta oppimateriaalien kustantamiseen ja yrityksen kehittämiseen uuden omistajan myötä. Suomalainen koulujärjestelmä ja opetukseen liittyvä osaaminen on maailman huipputasolla. Suomi on myös edelläkävijämaa oppimisen digitalisaatiossa. Tästä osaamisesta ollaan kiinnostuneita ja siihen halutaan investoida myös kansainvälisesti. Osaamista halutaan viedä myös maailmalle.

Ostajana Klett Group on sitoutunut Studeon kasvuun ja kehittämään sähköisten oppimateriaalien laatua, tarjontaa ja myyntiä yhdessä Studeon kanssa. Klett Group on yksi Euroopan johtavista oppimisalan yrityksistä. Uusi omistaja tuo Studeolle ainutlaatuista ja vuosikymmenien aikana kertynyttä tietotaitoa oppimateriaalimarkkinoilta 20 maasta.

Klett Group on 125-vuotias saksalainen perheyritys, joka työllistää globaalisti 9 441 henkeä ja jonka edellisen vuoden (2021) liikevaihto oli 985 miljoonaa euroa. Klett Groupilla on toimintaa 20 maassa ja omistuksessaan päiväkoteja, kouluja ja yli 40 kustannusyritystä.

Studeo jatkaa toimintaansa Suomessa itsenäisenä yrityksenä. Kaupalla ei ole vaikutusta Studeon oppimateriaalien kustannustoimintaan Suomessa.

“Olemme innoissamme, että saamme Studeon osaksi kansainvälistä Klett Groupia. Jokainen yritysosto tarjoaa meille innostavan mahdollisuuden oppia uutta ja kasvaa. Kauppa on meille unelmien täyttymys ja iloitsemme, että voimme palvella opettajia, opiskelijoita ja heidän huoltajiaan Suomessa. Meille tämä on upea tilaisuus oppia maailman inspiroivimmasta koulutusjärjestelmästä”, kertoo David Klett Klett Groupista.

“Studeon tiimi on tehnyt usean vuoden ajan huikeaa työtä sähköisten oppimateriaalien kehittämisessä. Tinkimättömällä työllä olemme pystyneet nostamaan sähköisten oppimateriaalien tasoa suomalaisissa kouluissa ja kirittämään koko toimialaa eteenpäin. Olemme onnellisia, että olemme nyt löytäneet kumppanin, joka jakaa kanssamme samanlaisen arvomaailman ja halun kehittää ratkaisuja tukemaan paremmin oppimista ja opettamista. Osana Klett-perhettä olemme entistä vahvempia tekemään Studeosta kansainvälistä menestystarinaa”, summaa Studeon toimitusjohtaja Jukka Meklin.

Yrityksen perustaja ja pääomistaja Oskari Lehtonen sekä yritystä sen alkutaipaleella tukeneet sijoittajat myyvät kaupan yhteydessä pääosan omistuksestaan Klett Groupillle. Yrityksen toimiva johto, Jukka Meklin, Mari Soikkeli, Tuukka Toivonen ja Miikka Salavuo omistavat osan yrityksestä myös kaupan jälkeen ja jatkavat yrityksen johdossa.

“Nämä kymmenen vuotta, jotka olen ollut mukana kehittämässä Studeota, ovat olleet todella antoisia. Nyt yhtiön on aika hypätä seuraavaan kehitysvaiheeseen. Uskon, että Klett Group on paras yhteistyökumppani ja omistaja Studeon käyttäjien, oppikirjailijoiden ja työntekijöiden näkökulmasta”, toteaa Oskari Lehtonen.

 

Kysymyksiä ja vastauksia 

Mitä tapahtuu Studeon brändille, vaihtuuko yrityksemme nimi?
Yritysjärjestely ei vaikuta Studeon brändiin tai nimeen millään lailla. Studeo jatkaa itsenäisenä yrityksenä, jonka enemmistömistajana on Klett Group.

Muuttuvatko Studeon oppimateriaalit? Muuttuuko palvelussa nyt jotain? Haluaako uusi omistaja tuoda omia ratkaisujaan Studeoon?
Eivät muutu, uusi omistaja ei vaikuta oppimateriaalien sisältöihin tai niiden kehitystyöhön. Studeo jatkaa palvelun kehittämistä ja kehityksen priorisointia kuten tähänkin asti.

Miksi Studeolle tarvittiin uusi omistaja?
Omistajalla on suuri merkitys sille, mihin suuntaan ja millaisella arvopohjalla yritys jatkaa kehitystä. Uusi omistaja tuo Studeolle ainutlaatuista, vuosikymmenien aikana kertynyttä tietotaitoa oppimateriaalimarkkinoilta yli 20 maasta. Pystymme hyödyntämään näitä oppeja liiketoimintamme ja palveluidemme kehittämisessä.

Aukeavatko ovet kansainvälisille markkinoille?
Klettin kanssa Studeolle tulee pitkällä tähtäimellä uudenlaisia mahdollisuuksia kasvaa myös uusille markkinoille. Heillä on tarjota siihen osaamista, resursseja ja kontakteja.

Säilyykö Studeo itsenäisenä suomalaisena yrityksenä?
Kyllä. Klett Group toimii mallilla, jossa kaikki yritykset joita he omistavat, toimivat itsenäisinä yrittäjävetoisina yrityksinä. Klett Group omistaa enemmistön yrityksen osakkeista. Loput osakkeista omistaa yrityksen nykyinen toimiva johto, joka myös jatkaa yrityksen johdossa.

Vaikuttaako omistajan vaihto asiakassopimuksiin, kustannussopimuksiin tai muihin tärkeisiin yhteistyösopimuksiin?
Ei vaikuta. Studeo jatkaa itsenäisenä yrityksenä, jolla on vain uusi omistaja.