Kertaa yo-kokeisiin
Blogi

Parhaat vinkit yo-kokeisiin kertaamiseen kesällä

Kesä on kauneimmillaan, mutta mieli jo muistuttelee tulevista yo-kokeista. Kesä on hyvää aikaa aloittaa kertaaminen, mutta miten pitää kesällä valmistautuminen rentona? Poimi vinkit kesäkertaamiseesi.

Syksyn 2024 yo-kirjoitusten päivämäärät

  • ma 16.9. – äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), lukutaidon koe
  • ke 18.9. – uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto
  • pe 20.9. – vieras kieli, pitkä oppimäärä   
  • ma 23.9. – toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
  • ti 24.9. – psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia
  • to 26.9. – matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
  • pe 27.9. – äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), kirjoitustaidon koe, suomi / ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe
  • ma 30.9. – vieras kieli, lyhyt oppimäärä 
  • ke 2.10. – saamen äidinkieli ja kirjallisuus -koe

Tärpit ylioppilaskirjoituksiin lukemiseen kesällä

Oletko palautunut jo lukuvuodesta

Kesällä kuuluu pitää myös lomaa. Tunnustele itseäsi ja voimavarojasi, oletko palautunut edellisestä lukuvuodestasi. Aloita kertaaminen vasta, kun tunnet olevasi energinen ja levännyt. Väsyneenä ja voimattomana kertaaminen ei maistu eikä tieto liioin tartu. 

Lukusuunnitelma yo-kirjoituksiin on kaikki kaikessa

Kesä voi etukäteen tuntua pitkältä, mutta se tuppaa menemään sukkelaan. Tee personoitu, juuri sinulle sopiva lukusuunnitelma tai tutustu Studeo Preppaajan kertausaikatauluihin.

Jokaisen kesä näyttää hyvin erilaiselta. Useimmilla on jo kesätöitä sovittuna, toisilla onnekkailla on enemmän vapaa-aikaa. Järkevästi laadittu lukusuunnitelma auttaa sinua arvioimaan voimavarojasi oikein – ehkäpä työn ja lukemisen yhdistämisellä ei kuitenkaan kannata ylittää viikossa yli 50 tuntia työn ja kertaamisen parissa. Lukusuunnitelma antaa myös positiivista painetta ja potkua kannikkaan, jotta sitoudut projektiin ja aikatauluun.  

Varaa aikaa myös rentoutumiselle ja harrastuksille – kuka estää merkkaamasta lukusuunnitelmaan kivojakin asioita. Suunnitelmallisuus ei tarkoita orjallista aikataulua, vaan joustavaa runkoa, jonka avulla voit nauttia kesästä. Muista jättää tilaa yllätyksille ja spontaanille hauskanpidolle – kesä on kuitenkin kesä! 

Ulos, ylös ja retkelle kertaamaan

Lukeminen puistossa tai rannalla voi tehdä opiskelusta miellyttävämpää. Vaihda paikkaa ja etsi inspiroivia ympäristöjä, joissa mieli lepää ja ajatus juoksee. Voit vaikka ottaa mukaasi piknik-eväät ja nauttia kesäpäivästä samalla, kun luet. Yhdistä pieni retkeily ja opiskelu. Tutustu lähiympäristön uusiin kulmiin ja vaihda olohuone lähipuistoon. Pieni seikkailu joka päivä tekee kertaamisesta mielekkäämpää.

Kesän lapsi sä oot

Kesällä sinulla on enemmän vapaa-aikaa ja valon määrä antaa energiaa, joten käytä se hyödyksesi. Voit kokeilla erilaisia oppimismenetelmiä, kuten yhteisöllistä oppimista ystävien kanssa. Ryhmässä opiskelu voi tehdä oppimisesta hauskempaa ja antaa uusia näkökulmia.

Studeo Preppaaja – paras ystäväsi syksyn yo-kirjoituksiin valmistautumisessa

Studeo Preppaaja on kuin tehty kesäkertaamiseen. Kertaa silloin, kun sinua huvittaa – laiturinnokassa, purjehduksella, mummolassa tai uimastadionilla.  Tutustu Preppaajaan täällä!

Selkeät lukuaikataulut:

Preppaajan avulla voit seurata edistymistäsi ja varmistaa, että kaikki tarpeellinen tulee kerrattua. Studeon aikataulut auttavat pitämään stressin loitolla ja varmistavat, että olet valmis koepäivänä. Lukusuunnitelma tuo rakenteen päivääsi ja auttaa välttämään viime hetken paniikkia.

Laadukkaat opetusvideot ja materiaalit:

Parhaiden aineenopettajien suunnittelemat sisällöt tekevät opiskelusta tehokasta ja mielekästä. Videoiden avulla asiat selkenevät ja opiskelu tuntuu kuin henkilökohtaiselta opetukselta. Videoiden katsominen tekee vaihtelua perinteiselle lukemiselle.

Monipuoliset tehtävät:

Vanhojen yo-tehtävien avulla voit harjoitella kokeita varten ja saada varmuutta omaan osaamiseesi. Tehtävien avulla saat käsityksen siitä, mitä kokeissa vaaditaan ja kuinka hyvin hallitset aihealueet. Harjoitteleminen tekee mestarin!

Yo-kirjoitukset ovat tärkeä osa elämää, mutta älä anna niiden hallita koko kesääsi. Löydä itsellesi sopiva tasapaino opiskelun ja rentoutumisen välillä. Tärkeintä on muistaa, että ylioppilaskirjoitukset – vaikkakin merkittävä etappi – ovat vain yksi vaihe elämässäsi. Uskalla unelmoida ja laadi tavoitteesi, mutta älä unohda nauttia matkasta.