Kertaa yo-kokeisiin
Blogi

Lukiolaisten vinkit opiskeluun – näin jaksat ja opit paremmin

Olemme lukion toisen vuoden opiskelijoita. Meillä on siis jo monen vuoden ajalta kokemusta siitä, miten opimme ja jaksamme parhaiten. Seuraavaksi kerromme omat vinkkimme.

1. Suunnittele

Kaikki opiskelu perustuu siihen, että tekee hyvän suunnitelman. Varsinkin lukiossa koeviikkojen lähestyessä on tärkeää aikatauluttaa opiskelu. Aikatauluttamisen lisäksi täytyy hahmottaa koealueet ja niiden kokonaisuudet.

2. Huolehdi itsestäsi

Kaiken keskellä pitää myös muistaa huolehtia itsestään. Parhaaksi kokemamme tapa tauottaa lukemista on urheileminen. Urheileminen auttaa rentouttamaan niin kehon kuin aivot. Aina ei tarvitse edes tehdä mitään raskasta hikiliikuntaa, vaan ihan pieni happihyppelykin auttaa. Urheilemisen jälkeen olo on virkistynyt ja opiskeluun jaksaa keskittyä taas aivan uudella energialla. 

3. Opiskele kuuntelemalla

Studeon oppimateriaalit tukevat opiskeluamme monin tavoin. Kaikista paras on kuunteluominaisuus, jonka avulla oppimateriaalien lukuja pystyy myös kuuntelemaan. Oppimateriaalia voi kuunnella vaikkapa bussissa matkalla kouluun, kotona siivotessa tai jopa urheillessa. Paras tapa oppimisen kannalta on kuitenkin kuunnella ja seurata tekstiä samanaikaisesti. Tämä onnistuu todella hyvin, sillä tekstin seuraamista helpottaa ominaisuus, joka korostaa tekstiä sen edetessä. 

4. Sisäistä

Vaikka tekstin lukeminen on tärkeää, ei saa unohtaa, että asian ymmärtäminen ja sisäistäminen ovat oleellisin osa oppimista. Siihen on monia eri keinoja, joista jokaisen täytyy löytää itselleen parhaiten sopiva. Muistiinpanojen ja alleviivausten tekeminen auttaa hahmottamaan ja erittelemään olennaisen epäolennaisesta. Studeossa on kaikissa luvuissa oma muistio, ja alleviivaukset voi tehdä kätevästi tekstiä maalaamalla. Nämä kaikki merkinnät löytyvät koottuina muistiinpanoista. Kokeisiin lukiessa ei aina tarvitse lukea kaikkia lukuja, vaan hyvin tehdyt muistiinpanot toimivat mainiona kertauksena. 

5. Tauota

Opiskelun lomassa täytyy pitää myös taukoja. On mahdotonta jaksaa keskittyä monta tuntia putkeen pelkästään opiskeluun. Olemme itse huomanneet käteväksi tavaksi tehdä välillä jotakin, joka saa ajatukset täysin muualle. Se voi olla esimerkiksi urheilua, lempisarjan katsomista tai ihan vain puhelimen selaamista. 

6. Kysy kaverilta

Kun opiskelu tuntuu vaikealta ja tylsältä, soita kaverille! Yhdessä opiskeleminen on hauskempaa ja tarjoaa oikeanlaista vertaistukea. Kun itse ei osaa jotakin asiaa, voi kääntyä ystävien puoleen. Tälläkin hetkellä istumme kahvilassa tätä kirjottaen, yhdessä tietenkin. 

Tikkurilan lukiolaiset

Viivi Engberg, Heidi Mannikainen, Maija Rasku, ja Lotta Maikola