Kertaa yo-kokeisiin
Blogi

Hyvä fyysinen ergonomia ylläpitää opiskelukykyäsi

Hyvä opiskeluergonomia ehkäisee kipuja ja auttaa myös keskittymään opiskeluun. Oletko huomannut, että pitkän opiskelupäivän jälkeen hartioita, niskaa tai selkää kivistää? Lue vinkit hyvään fyysiseen ergonomiaan ja taltuta kipu!

Opiskelu vaatii paljon istumista, ja siksi oikeanlaiseen työskentelyasentoon on tärkeää kiinnittää huomiota. Huono istuma-asento altistaa selkä-, niska- ja hartiakivuille, jotka ovat Kouluterveyskyselyn mukaan yleisiä vaivoja lukiolaisilla. Olet ehkä huomannut, että niska- ja hartiakivut aiheuttavat päänsärkyä ja väsymystä, jolloin myös keskittymiskyky heikkenee.

Vaikka istuma-asentosi olisi hyvä, ei pitkäkestoiset staattiset työskentelyasennot ole tuki- ja liikuntaelimistöllesi hyväksi. Hyvän istuma-asennon lisäksi onkin tärkeää huomioida työskentelyasentojen vaihtelu sekä työn tauottaminen ja taukoliikunta. Niiden avulla pystyt vilkastuttamaan verenkiertoasi ja kudostesi aineenvaihduntaa sekä piristämään mieltäsi.

Tässä vinkkejä, joilla voit parantaa fyysistä ergonomiaasi:

  • Tarkista, että työtuolisi mahdollistaa hyvän istuma-asennon. Istuessasi tuolin perällä tulisi jalkojesi yltää tukevasti lattiaan ja tuolin selkänojan tulisi tukea alaselkääsi. Voit tarvittaessa asettaa jalkojesi alle jonkin korokkeen ja esimerkiksi tyynyn alaselkäsi tueksi.
  • Tarkista, että työpöytäsi on sopivan korkuinen. Hartioidesi pitäisi pysyä rentoina ja kyynärvarsien pystyä lepäämään pöydällä noin 90 asteen kulmassa.
  • Tarkista, että tietokoneen näyttö on silmiesi tason alapuolella ja että pääsi pysyy keskiasennossa.
  • Muista vaihdella työasentoja säännöllisesti. Jos mahdollista, vaihtele työtuolin säätöjä sekä istumistapaasi ja opiskele välillä seisten. Jos sinulla ei ole säädettävää pöytää, voit hyödyntää Studeon materiaalien kuuntelumahdollisuutta ja opiskella seisten tai kävellen.
  • Muista tauottaa opiskeluasi ja jaloittele puolen tunnin välein.
  • Älä unohda taukojumpan sekä opiskelupäivän jälkeisen liikunnan tärkeyttä!

 

Ranja Koski

Studeon terveystiedon kirjailija