Kertaa yo-kokeisiin
Uutiset

Valmistautuminen yo-kirjoituksiin – vinkkejä, mielenrauhaa ja aikataulutuksen voimaa

Kohta mennään eikä meinata – yo-kokeet nurkan takana

Näin se kevät kurkkii nurkan takana, ja ylioppilaskirjoitukset kolkuttavat ovella. Nyt voisi olla sopiva hetki uhrata muutama ajatus kertauksen aloittamiselle. Meillä Studeolla on muutama vinkki vitonen tarjolla, joiden avulla kertaamisesta tulee sekä sujuvampaa että pikkiriikkisen hauskempaa ja rennompaa. Ota haltuun parhaat tärppimme!

 

Kevään 2024 ylioppilastutkinnon koepäivät

Lähdetään perusasioista liikkeelle. Merkitsethän kalenteriisi ja muistiisi yo-kokeiden päivämäärät. Niputimme napakasti kaikki vuoden 2024 kevään yo-koepäivät:

ti 12.3. – äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), lukutaidon koe
suomi / ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe

to 14.3. – vieras kieli, lyhyt oppimäärä, englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä, italia, portugali, latina, saame

pe 15.3. – äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), kirjoitustaidon koe

ma 18.3. – vieras kieli, pitkä oppimäärä, englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä

ke 20.3. – matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä

pe 22.3. – uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto

ma 25.3. – toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä

ke 27.3. – psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia

ke 3.4. – saamen äidinkieli ja kirjallisuus -koe

 

Kahdeksan huippuvinkkiä yo-kokeisiin kertaamiseen

Aikainen lintu madon nappaa:
Starttaa lukeminen hyvissä ajoin. Useimmat opiskelijat aloittavat lukemisen 2–6 kuukautta ennen kokeita. Mutta kannattaa muistaa, että kertaamiseen tarvittava aika vaihtelee paljonkin eri ihmisillä osaamistason ja elämäntilanteen mukaan. Toisaalta se, että jätät lukematta yo-kokeeseen ei ole myöskään suositeltava vaihtoehto. Vuosikymmenien kokemuksella voimme sanoa, että aina löytyy kerrattavaa.

Kaikki lähtee tavoitteista:
Yo-kokeisiin kannattaa miettiä tavoite. Se määrittää lopulta paljonko töitä pitää tehdä. Tavoitetteen määrittelyssä opettajasi voivat auttaa. Nykäise hihasta rohkeasti opettajaa ja pyydä apua. Toisaalta voit miettiä omia kouluarvosanojasi ja päätellä niistä, mihin asetat tavoitteesi. Tavoitteen asettaminen on tärkeää – ne motivoivat meitä oppijoita.

Lukusuunnitelma on kullanarvoinen:
Hyvä aikataulu ja lukusuunnitelma ovat kullanarvoisia. Lukusuunnitelma palvelee elämääsi. Näin hahmotat kokonaisuuden, mitä pitää missäkin ajassa tehdä – aikaa jää myös muuhun elämään. Jatka harrastuksiasi, ystävien kanssa hengailua ja työn tekemistä – hyvällä lukusuunnitelmalla nämä kaikki ovat yhdisteltävissä.

Lukusuunnitelma antaa sinulle turvallisuuden tunnetta ja vältät viime hetken paniikin. Hyvin suunniteltu lukusuunnittelma pitää stressin loitolla ja varmistaa, että kaikki tulee kerrattua ajallaan. Huomioi myös, että lukusuunnitelmasi jättää pientä joustonvaraa – elämässä, kun tuppaa sattumaan kaikenlaista, vaikkapa flunssan tynkää.

Älä unohda varata aikaa myös rentoutumiselle. Tauota lukupäiviä. Nauti myös muusta elämästä.
Tutustu Studeo Preppaajan lukusuunnitelmaan: www.studeo.fi/preppaaja/

Tieto on valttia:
Hyödynnä Studeon monipuolisia, alansa parhaiden aineenopettajien suunnittelemia kertausmateriaaleja. Muitakin tietolähteitä kannattaa käyttää. YLE:llä on läjäpäin ilmaisia, päteviä materiaaleja. Kuuntele yo-kirjoitusten aiheiden tiimoilta podcasteja, dokumentteja ja muita videoita avartaaksesi näkemyksiä ja tietämystäsi. Oppiminen ja kertaaminen ovat parhaimmillaan monimuotoista ja kivaa. Erilaisia sisältöjä kannattaa hyödyntää valtoimenaan.

Vanhoista yo-koetehtävistä potkua kokeisiin:
Suosittelemme harjoittelemaan vanhojen yo-kokeiden avulla. Studeo Preppaajan kertausmateriaaleihin olemme tuoneet suosituimpia ja sopivimpia vanhoja yo-koetehtäviä oppimisen tueksi. Harjoittelu vanhoilla yo-kokeilla tuo varmuutta osallistua yo-kirjoituksiin.

Oma hyvinvointi kunniaan:
Nuku, syö ja liiku – näin jaksat paremmin ja stressitasot pysyvät aisoissa. Ja mikä tärkeintä: tee mukavia asioita, jotka tuovat iloa elämääsi. Näe kavereita entiseen tapaan. Kuuntele itseäsi ja hyvinvointisia. Kukaan muu ei tunne sinua lopulta niin hyvin kuin sinä itse. Muista jakaa huolia, jännityksen tunteita tai ahdistuksen siemeniä lähimmäistesi, ystävien tai asiantuntijoiden kanssa – tutkitusti puhuminen ja vertaistuki auttavat.

Vältä lukuähkyä. Kohtuus kaikessa – kun tunnet, että pää tulvii tietoa ja sisäinen kovalevy raksuttaa kuumana – voi olla, että sillä hetkellä kannattaa tehdä jotain ihan muuta mieltä virkistävää ja kehoa rentouttavaa. On hyvä huomioida, että kertaamisen tuntimäärät eivät korvaa laatua. Ja on hyvä pitää mielessä, että kertaaminen ja kokeet eivät lopulta ajanjaksollisesti kestä kovinkaan pitkään. Pieni paine ja loppupuristus tekee lopulta ihan hyvää – se kasvattaa mukavasti resilienssiä.

Puhelin käsien ulottumattomissa:

Ja sitten yksi haastavimmista asioista – meille kaikille iästä riippumatta: keskittyminen. Se tulee varmasti olemaan kerratessa koetuksella. Muista pitää puhelin sopivan matkan päässä, äänettömällä, jotta et noukkisi sitä jatkuvasti käsiisi. Kun keskitytään, niin keskitytään. Suosittelemme tekemään ennakkoon järjestelyjä, jotka auttavat sinua fokusoitumaan.

Opiskelijoiden ja opettajien vihjeet kertaamiseen

Halusimme saada tuoretta näkökulmaa kirjoituksiin valmistautumiseen. Haastattelimme viime vuoden ylioppilaita, ystävyksiä Juusoa ja Helmiä, sekä monessa liemessä keitettyä, useita vuosia yo-kokeita ohjannutta Niina Väntästä. He jakoivat auliisti mielenmaisemiaan ja kokemuksiaan kertaamisesta.

“No mun mielestä oli tärkeintä on lähteä kotoa pois, että me käytiin yhdessä kirjastoissa lukemassa, silloin just ulkona vielä pystyi lukemaan syksyllä, kun oli lämmintä.”
“Ja sitten me myös käytiin kahviloissa, tai että oli sellaista kivaa vaihtelua.”

Vaihtelu tosiaan virkistää. Juuso ja Helmi pohtivat myös yhdessä kertaamisen etuja.

“Pieni semmoinen ryhmäpaine tulee siinä lukemisessa, että kun näkee että toinenkin opiskelee, niin sitten itsekin sitten myös. Kun oli niitä taukoja lukemisesta niin pystyy vähän jakaa fiiliksiä. Sitten me myös koettiin ottaa semmoinen keskustelu samoista aiheista, että siinä mielessä silleen ehkä oppii niinku joku toinen kertoo jotain uutta näkökulmaa.“

Opettaja Niina Väntänen painottaa lukurytmin ja säännöllisyyden tärkeyttä.

“Tutkimusten mukaan meistä useimmat ovat tehokkaimmillaan päivisin. Monelle lukiolaiselle voi olla haaste lukulomalla rytmin ylläpito. Viimeistään aamulla kello 10 olisi hyvä kammeta itsensä lukuhommiin. Kuinka pitkään kannattaa kerralla lukea – sanoisin vähintään sen nelisen tuntia päivässä. Mutta suosittelisin ehkä jopa enemmän kuin tuntimäärään tuijottamista, on säännöllinen, jatkuva kertaaminen – siinä auttaa aikataulun tekeminen ja siinä pysyminen. Ja tosi tärkeätä, että sitten kun tekee niin sitten ihan oikeasti tekee. Vähän vieroittaa itsensä noista puhelimista. Ja kannattaa harjoitella Pomodoro-tekniikkaa, mitä meillä Preppaajassa opetetaan. Pomodorossa keskittynyttä työntekoa harjoitellaan, koska se on harjoittelulaji.

Studeo Preppaaja sisältää selkeän lukuaikataulun ja opetusvideot Pommodoro-tekniikan oppimiseen.

 

Preppaajalla onnistut

On monia tapoja kerrata – se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovellu toiselle. Rakensimme Studeolla kohtuuhintaisen ja kätevän tavan valmistautua yo-kokeisiin. Studeo Preppaaja on suunniteltu opiskelijalle, joka kertaa yo-kokeisiin itsenäisesti. Preppaaja sopii täydellisesti myös arvosanojen korottajalle, joka hakee unelmiensa jatko-opiskelupaikkaa. Preppaaja-kertauskurssit ovat monipuolisia ja edukkaan 49 euron hintaansa nähden parasta, mitä markkinoilta löytyy. Preppaaja on paras valinta kertaamiseen.

  • Laadukkaat materiaalit ovat alansa parhaiden aineenopettajien suunnittelemia.
  • Vetävät opetusvideot välittävät tunteen omasta opettajasta ja helpottavat kertaamista.
  • Kertausaikataulu on huolellisesti suunniteltu – voit aina kerrata myös omaan tahtiin.
  • Runsaat tehtävät, vanhat yo-tehtävät, koetehtävien vastausmallit, vinkit ja niksit valmistavat kirjoituksiin.
  • Studeon työkalujen avulla voit itse arvioida edistymistäsi ja saada palautetta.
  • Jos haluat pyytää oppilaitokseltasi merkinnän kurssisuorituksesta, saat Preppaajan kurssitodistuksen helposti jaettavana linkkinä. Suorituksen antamisesta päättää aina oppilaitos.

 

Rennoin mielin ja rohkealla asenteella kohti kirjoituksia

Ja kannattaa pitää mielessäsi, että ylioppilaskirjoitukset – vaikkakin tärkeät – ovat vain yksi osa elämääsi. Lähesty tavoitteellisesti, mutta rennon rantein ja terveellä itseluottamuksella. Tärkeintä on, että teet parhaasi. Sinulla on kaikki avaimet loistaa – anna palaa!