Kertaa yo-kokeisiin
Blogi

Tapaa Studeon tiimiläiset – Sampsa Rydman

Tapaa Studeon tiimiläiset – Sampsa Rydman

Haastattelusarjamme Studeon tiimiläisistä jatkuu pienen kesätauon jälkeen. Tällä kertaa esittelyssä on visuaalinen velhomme, Sampsa Rydman. Samaan tapaan kuin Tuukka ja Sanna aikaisemmin, myös hän pääsi vastaamaan muutamaan kysymykseen itsestään, omasta taustastaan ja tietenkin työstään.

Aloitetaan taas ensin helpolla kysymyksellä: kuka olet?

  • Olen Sampsa Rydman, 37. Kuvittaja, kartografi ja monialainen kulttuurin osaaja.

Mitä se tarkoittaa?

  • Minulla on pätevyyttä vähän alalta kuin alalta. Varsinaiselta koulutukseltani olen klassillinen arkeologi, mutta olen opiskellut myös uskontotiedettä, folkloristiikkaa, historiaa ja 3d-visualisointia. Ennen Studeota tein sivutoimisesti nettisivuja, grafiikkaa ja karttoja viidentoista vuoden ajan. Luennoin historiasta mm. Espoon museolla ja olen toiminut antiikin ajan oppaana Roomassa. Monialaisuudesta on ollut paljon hyötyä Studeossa työskennellessä.

Kerro, mitä harrastat?

  • Paljon samoja asioita, joita teen työksenikin: taidetta ja historiaa. Lempiharrastukseni on fantasiamaailmojen kartat, joita olen tehnyt erityisesti J.R.R. Tolkienin Keski-Maasta. Olen vakiovieras Suomessa järjestettävissä fantasia- ja science-fiction -tapahtumissa. Sen lisäksi harrastan roolipelejä, pyöräilyä, sulkapalloa ja vanhoja matkakertomuksia Keski-Aasiasta.

Miten päädyit Studeoon?

  • Ihan avoimen työpaikkahaun kautta. Tajusin heti ilmoituksen luettuani, että olen täsmälleen oikea henkilö työskentelemään oppikirjakuvitusten parissa, ja se oli siinä.

Mitä teet päivittäin Studeossa?

  • Työni on paljon muutakin kuin vain kuvituksen tekemistä, vaikka se toki viekin leijonanosan ajasta. Viimeistelen oppimateriaalien taiton html-editorilla ja selvitän kuvien tekijänoikeusasioita. Karttojen teko vaatii myös aika paljon taustatutkimusta.

Mikä työssäsi on haastavinta?

  • Keksiä sellaisia visuaalisia ideoita, joiden kautta vaikeat ja abstraktit aiheet jäisivät helpommin mieleen.

Mikä työssäsi on parasta?

  • Parasta on varmasti työtehtävien vaihtelevuus. Lisäksi kun työnsarkana on koko lukion ja peruskoulun oppimäärät, työn tekemisen ohessa oppii väkisinkin kaikenlaista mielenkiintoista. Luonnontieteet olivatkin päässeet jo unohtumaan lukion jälkeen.

Mikä oli lempiaineesi koulussa ja miksi?

  • Historia ja maantiede. Jos en suorastaan oppinut lukemaan Grimbergin suuresta maailmanhistoriasta, olin kuitenkin kahlannut sen läpi jo ala-asteella. Kun pääsin 4-vuotiaana ensimmäisen kerran Roomaan, se oli minulle jo tuttu kaupunki isäni valokuvista; kaupungin historia teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Maantiede oli toinen lempiaineeni. Aloin samoihin aikoihin piirtelemään omia karttojani. 70-luvulla painettu “Elävä maapallomme” oli eräs lempikirjoistani lapsena.

Studeo